Laden Evenementen

Najaarsconcert 2022 met Wereldpremiere!

zondag 20 november 2022 | 14:30 - 16:30

Fentener van Vlissingenzaal, Mariaplaats 27
Utrecht,

Programma: “De Taal van Muziek”:

Olúpémi Olúdáre- Olúpémi Olúdáre: Symfonie nr 4 “ÒJÒ” (Regen), wereldpremiere, gebaseerd op een Nigeriaanse volksmelodie, met introductie door de componist *

– Felix Mendelsohn: Ouverture de Hebriden, Op 26

– Peter Tchaikovsky: Variaties op een Rococo thema, Op. 33, met soliste: Diana Sanz, cello

– Edward Elgar: Salut d’Amour, Op. 12

Olúpémi Olúdáre
Diana Sanz

 

 

 

 

 

 

 

Download Concert flyer

*Wereldpremiere Symfonie nr 4 “ÒJÒ” van Olúpémi Olúdáre

Centraal in het programma staat de wereldpremière van de Vierde Symfonie ‘ÒJÒ’ (Regen) van de in Utrecht woonachtige Nigeriaanse componist Olupemi Oludare. Deze symfonie gebruikt de melodieën  van drie populaire volksliedjes over regen van het Yoruba-volk, dat in  Zuidwest Nigeria woont. De symfonie is gecomponeerd voor een klassiek symfonieorkest aangevuld met Afrikaanse instrumenten, waaronder snaarinstrument kora/Ngoni, percussie instrumenten agogo en woodblock en de talking drums. Deze drum kan de toon, intonatie en het ritme van de menselijke taal imiteren en wordt door de Yoruba ook gebruikt voor communicatie.

Over de componist:

Olúpémi Olúdáre is geboren in Lagos, Nigeria. Begonnen met zang, verschoof zijn muzikale interesse later naar piano en viool. De viool werd zijn hoofdinstrument en hij speelde na zijn vioolopleiding eerste viool in het MUSON Symfonisch orkest in Nigeria. In 2005 startte hij met de studie muziek aan de universiteit van Lagos. In zijn  master specialiseerde hij zich in muziektheorie, analyse en compositie. Daarna promoveerde hij in de musicologische studie van etnische muziek. In zijn composities maakt hij gebruik van Afrikaanse en westerse muzikale elementen. Zijn streven is om daarmee een nieuwe muzikale taal te creëren. Olúdáre is docent aan de universiteit van Lagos, bekleedt een fellowship aan de Universiteit van Edinburgh en vervult momenteel een post-doc positie aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast bespeelt hij de Yoruba talking drums en leidt hij de Ìsòkan Concepts company.

Luister naar het interview met voorbeelden van de talking drum op Concertzender.nl  https://www.concertzender.nl/programma/concertzender_actueel_687517/ (vanaf 1:15)

 

Kaarten: € 15,- vooraf te reserveren via orkestleden, orkest@kamerorkesttrajectum.nl of via verkoop aan de zaal.

 

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door bijdrages van het Carel Nengerman Fonds, het KF Hein Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds

Najaarsconcert 2022 met Wereldpremiere!